Na sprzedaż Na wynajem
Cena
Liczba pokoi
Powierzchnia
Rodzaj działki
Przeznaczenie lokalu
Rodzaj obiektu
 
Skup mieszkań
tel. 91 333 63 63
Oferujemy szybki skup mieszkań, domów oraz działek w Szczecinie oraz w pasie nadmorskim.

Zapewniamy bezpłatnie pełną obsługę prawną transakcji oraz ponosimy koszty notarialne.

Szczególnie polecamy przy spadku, zamianie mieszkań, spłatach zadłużeń na nieruchomości oraz ograniczonym czasie na sprzedaż nieruchomości.

Na co zwracać uwagę przy wyborze lokalu pod gastronomię?

Jaki lokal pod gastronomię?
Własna restauracja może być doskonałym, niezwykle satysfakcjonującym i rentownym pomysłem na biznes. Jednym z najważniejszych czynników, decydujących o powodzeniu tego przedsięwzięcia jest odpowiedni lokal na gastronomię. Czym powinien się charakteryzować? Na co zwracać uwagę podczas poszukiwań?

Jakie elementy są istotne w wyborze lokalu gastronomicznego?

Bez względu na to, czy chcemy prowadzić elegancką restaurację, czy też niewielką burgerownię, kluczem do sukcesu działalności gastronomicznej będzie lokalizacja. Miejsce, w którym planujemy otworzyć swój biznes powinno być łatwo dostępne – idealnie, jeśli znajduje się przy popularnym zabytku lub blisko centrum miasta. W ten sposób zwiększamy szanse na to, że w lokalu nigdy nie zabraknie klientów.
Ważne są także miejsca parkingowe oraz sąsiedztwo. Warto sprawdzić, czy w pobliżu nie znajduje się lokal gastronomiczny o podobnym profilu. Można podpytać również właścicieli lub sąsiedztwo wybranej nieruchomości o to, co znajdowało się w tym miejscu wcześniej. Jeśli w upatrzonym lokalu na gastronomię w krótkim czasie zostało otwartych i zamkniętych kilka restauracji, powinniśmy się dobrze zastanowić czy warto podejmować kolejne próby rozkręcenia interesu.

Przystosowanie lokalu pod gastronomię – co jest istotne?

Lokalizacja to jednak nie wszystko. Planując otwarcie placówki gastronomicznej, należy wziąć pod uwagę wszelkie kwestie związane ze spełnieniem wymogów sanitarnych. Lokal powinien m.in. mieć odpowiednio przygotowane zaplecze, toalety dla obsługi i klientów oraz dostęp do wszystkich niezbędnych mediów.

Musimy również dobrze przewidzieć powierzchnię, której będzie wymagała prowadzona działalność. Zbyt mały lokal na gastronomię w dobrze dobranym miejscu i ze smaczną kuchnią może szybko zirytować klientów nieustannym problemem z dostępnością wolnych stolików. Z drugiej strony nie ma sensu przepłacać za niewykorzystaną powierzchnię, jeśli chcemy prowadzić np. niewielkie bistro.
Istotna kwestia przy wyborze lokalu pod gastronomię to także decyzja o zakupie lub wynajmie danej nieruchomości. Gdy stawiamy dopiero pierwsze kroki w tego typu biznesie, warto postawić na wynajem i zadbać o to, by okres wypowiedzenia umowy nie był zbyt długi.